Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Na današnjoj sjednici Kenan Filipović UO UNSA stavlja u funkciju “srpskog sveta“!

Na današnjoj sjednici Kenan Filipović UO UNSA stavlja u funkciju “srpskog sveta“!

Današnja sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UO UNSA) po temi dnevnog reda je pokušaj da se UNSA stavi na tračnice “srpskog sveta“! Ta tačka je zahtjev Uge Vlaisavljevića za nezakonitim produženjem radnog odnosa, nakon sticanja uvjeta za umirovljenje i starosne dobi od 65 godina! Podsjetimo se, Filozofski fakultet u Sarajevu se tri puta izjasnio da nema potrebe za angažmanom Uge Vlaisavljevića! Uprkos tome, Kenan Filipović, rođak obitelji Vlaisavljević i skandalozni generalni sekretar UNSA, insistirao je na tome da se Vlaisavljeviću produži radni odnos!
Rezultat je tačka dnevnog reda na kojoj se razmatra zahtjev koji su odbacili svi, čak i ombudsmeni, ali ne i Kenan Filipović i Murat Ramadanović, popularni Šok, koji istrajavaju na izvršavanju naloga koje su dobili iz SBB. Ideja “spašavanja jurišnika Uge“, postavljena je u uredu Dragana Čovića i preko “tornja“ transferirana Filipoviću i Ramadanoviću. Vlaisavljević je, kao što je javnosti dobro poznato, jedan od glavnih širitelja ideologija Dragana Čovića i Milorada Dodika, prema kojima BiH nije moguća izuzev kao etnički podijeljena i na principima aparthejda uređena zajednica naroda. Takve ideologije, očigledno, imaju podršku na UNSA, o čemu nesumnjivo govori djelovanje Filipovića i Ramadanovića.
Prema informacijama portala Ekran.ba dobijenim od izvora iz Rektorata UNSA, pojedini članovi UO nisu skloni podršci Vlaisavljeviću. Prije svega, zato jer im je jasno da UO uopće nema nadležnost za akademska pitanja, o čemu se u ovom slučaju isključivo i radi! Pored toga, pojedinim članovima UO UNSA je jasno da je ovdje u pitanju isključivo politička stvar, te da je Vlaisavljevićev zahtjev potpuno neosnovan, ali je stavljen u funkciju pokazivanja javnosti da je UNSA već na putu da bude dio “srpskog sveta“ i da na ovoj instituciji više vrijedi jedan širitelj ove ideologije, nego stotinu profesora koji su glasali protiv njega i njegovog nezakonitog zahtjeva! Poruka koju  šalju Filipović i Ramadanović preko UO UNSA, jeste da nemaju svi jednaka prava na ovoj instituciji i da samo za ideologe “srpskog sveta“ ima prostora da ostvaruju sve što žele.
Ukoliko bi UO UNSA podržao Vlaisavljevićev zahtjev, tada bi se očigledno radilo o diskriminaciji 23 profesora koja su ove godine umirovljena na UNSA! Oni bi, svakako, imali pravo da ne budu umirovljeni, ali njih niko nije ni pitao o tome ništa! Za njih važi jedan zakon, a za Vlaisavljevića drugi! To su mu omogućili Kenan Filipović i pravna služba UNSA kojom on rukovodi, a koja je skrojena tako da djeluje u pravcu interesa “srpskog sveta“ i Dragana Čovića, što skandal Vlaisavljević nedvojbeno dokazuje!
Današnja sjednica UO UNSA pokazat će da li na ovoj instituciji oni koji zagovaraju etničke podjele, mržnju i disoluciju države, imaju veća prava od onih  koji podržavaju državnost BiH! UO UNSA nema nadležnost da razmatra akademska pitanja, a u slučaju Vlaisavljević, koliko god to Filipović zamagljavao, radi se isključivo o akademskom pitanju imenovanja profesora koji će držati nastavu iz određenih predmeta (Vlaisavljević čak nema ni izbor za jedan od tih predmeta!). Svi argumenti i činjenično stanje govore da UO UNSA nije nadležan za rješavanje ovog pitanja!
Prema informacijama portala Ekran.ba, Kenan Filipović je ovih dana pozivao pojedine članove UO i sugerirao im da prilikom izjašnjavanja “prate prijedlog predsjednika“ Ramadanovića i njega osobno.
Šta će Ramadanović tačno predložiti, ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali postoje samo dvije mogućnosti! Ili će, prebacujući akademsko pitanje u sferu radnih odnosa insistirati da se udovolji Vlaisavljevićevom prijedlogu (što je u svojim privatnim “razgovorima“ Sanja Vlaisavljević već najavila), ili će cijeli problem na  rješavanje prebaciti rektoru UNSA, sa naznakom da se udovolji Vlaisavljeviću zbog “proceduralnih pogreški“, koje je inscenirao Filipović ne javljajući se sekretaru Filozofskog fakulteta na službene pozive. Postoji mogućnost da Ramadanović i Filipović, fingirajući proceduralne pogreške, predlože UO da odmah udovolji Vlaisavljeviću, bez uplitanja rektora u cijelu stvar, ali to sa sigurnošću nije moguće tvrditi. Ovo su dvije, odnosno tri jedine mogućnosti pravca u kojem će Ramadanović i Filipović voditi ovu sjednicu!
Portal Ekran.ba je došao do informacija da je za sukob Rektorata UNSA i Medicinskog fakulteta glavni krivac bio upravo Kenan Filipović. On je, vješto se skrivajući iza rektora UNSA, pokrenuo cijelu priču o izboru dekana Fakulteta i diplomi Sebije Izetbegović! Ovaj sukob će biti tema narednih istraživanja portala Ekran.ba, ali tema osvijetljena iz potpuno drugog ugla, iz kojeg se vidi subverzivna uloga Kenana Filipovića, sadašnjeg generalnog sekretara, a tadašnjeg formalnog i neformalnog šefa pravne službe UNSA! Na isti način Filipović sada generira sukob sa Filozofskim fakultetom, a rezulat može biti samo jedan – novi potres na UNSA! U ovom momentu Univerzitetu novi sukob svakako nije potreban, ali mu je još manje potreban generalni sekretar koji pravnim zloupotrebama radi u interesu kretanja UNSA prema “srpskom svetu“ i propasti institucije u svakom pogledu. Način na koji je Filipović došao na poziciju na kojoj se nalazi, kao i problemi koje je generirao, u narednom periodu će biti teme istraživanja Istraživačkog tima Ekran.ba, koji je, dokazano je to više puta, sastavljen od vrsnih novinarskih istraživača. Uostalom, optužnica i sudski proces protiv bivšeg rektora UNZE najbolje govore o tome!
Istraživački tim
Ekran.ba

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …