Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Troipogodišnja neformalna gazdarica UNSA

Troipogodišnja neformalna gazdarica UNSA

Nakon debakla nelegalnog, propalog “rektora“ Muharema Avdispahića i niza nezakonitosti koje je u posljednje tri godine počinio, pojavile su se i informacije koje na novi način osvjetljavaju nečuvena dešavanja koja su UNSA odvela na dno. Prema tim informacijama, osoba koja je, uz Avdispahića, Vlaisavljevića i Mekića bila glavni kreator “odrona“ UNSA je Jasminka Babić Avdispahić, supruga “univerzitetskog diktatora“ i poznata profesorica etike.

Ona je, navodno, bila jedan od kreatora “univerzitetske elite“, odnosno “projekta“ uspostave odnosa na UNSA u funkciji osoba koje su uživale privilegije u Rektoratu. Ono što je bilo zabranjeno i nedopustivo drugima, “univerzitetska elita“ je smatrala normalnim ponašanjem za sebe. Angažmani profesora na UNSA, na primjer, bili su strogo limitirani, za sve, izuzev za “elitu“.

Tako je Jasminka Babić Avdispahić, kao profesorica etike, predavala na Filozofskom fakultetu, Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i kriminološke studije, u Centru za interdisciplinarne studije, a pored svega i u “Feminističkoj školi Žarana Papić“. Naravno, tu nije kraj spisku “angažmana“ čuvene etičarke. Jasminka Babić Avdispahić je istovremeno radila i na Prirodnomatematičkom fakultetu na doktorskom studiju, na doktorskim studijama Filozofskog fakulteta, a donedavno je bila i šef odsjeka na svom matičnom fakultetu. Čitalac prosječno upućen u matematiku, može izračunati približan iznos novca koji je ova etičarka ostvarivala mjesečno, ali i prilično precizno utvrditi da uz 24 satni dan teško da je bilo moguće stiči na sva ova “radna mjesta“.

Ovakav angažman, složit će se svako ko je ikada prošao pored nekog fakulteta, previše je i za dvije osobe,a nekamoli za jednu profesoricu etike?! Uz sve to, Jasminka Babić Avdispahić je bila angažovana i na projektima vezanim za gender istraživanja, u kojima je, navodno, ostvarivala enormne honorare. Ne treba zaboraviti da po zakonu jedan profesor univerziteta može biti honorarno angažovan maksimalno u obimu od 30% od nastavne norme! I to je strogo poštovano u Rektoratu UNSA, izuzev u slučajevima “elite“ kojoj je, naravno, pripadala supruga nelegalnog rektora. Oni su mogli da rade šta hoće.

Da stvar bude gora, Jasminka Babić Avdispahić je predavala (i predaje) i one predmete za koje nema nikakve kompetencije. Takav predmet je, na primjer, Naučna misao u biologiji, koji ova multinaučnica predaje na PMF, kao drugi profesor na predmetu! Ne treba biti stručnjak ni za etiku, ni za biologiju, da bi se shvatilo da se ovdje radi o fiktivnom angažmanu “supružnice“, a nikako neke kompetentne naučnice. Ovakav scenario smo vidjeli i u slučaju propalog “prorektora“ Uge Vlaisavljevića (vidi tekst “Skandal: Ugo Vlaisavljević nastavlja sa nelegalnim rabotama?“), što samo potvrđuje sistemsko provođenje “povlaštenosti“ onih koji su sebe zamislili “elitom“ Univerziteta.

Interesantno je da u svemu tome nema “intervencija“ čuvenog inspektora Kenana Vehabovića, poznatog po sumnjivom zapošljavanju supruge i još sumnjivijim inspekcijskim nalazima, koji su često obarani na sudu. Naime, Vehabović ni u slučaju etičarke, a ni u slučaju nelegalnog, propalog “prorektora“ Uge Vlaisavljevića, nikada nije intervenisao radi njihovog rada na oblastima za koje nemaju izbore. Nije li to još jedan u nizu, ako ne dokaza, a ono barem indikatora korumpiranosti Kenana Vehabovića?

Neformalna “gospodarica“ Univerziteta, međutim, nije stala samo na obezbjeđenju povlastica za sebe i svoje “kompanjone“, nego je, prema našim izvorima, aktivno učestvovala i u zabranama i onemogućavanjima na UNSA. Tako je, prema informacijama koje kruže Univerzitetom, Jasminka Babić Avdispahić, skupa sa propalim “prorektorom“ Ugom Vlaisavljevićem, učestvovala u onemogućavanju realizacije cijelog jednog doktorskog studija! Prema ovim informacijama koje upućeni smatraju relevantnim, ona je nekoliko mlađih doktoranada, skupa sa pomenutim propalim “prorektorom“,  svojim uticajem onemogućila da doktoriraju. Nevjerovatno, ali po svemu sudeći istinito.

Po svemu sudeći istinito je i to da je upravo Jasminka Babić-Avdispahić jedan od glavnih zagovornika i podržavatelja “doktoriranja“ Sanje Vlaisavljević, supruge “propalog“ Uge Vlaisavljevića, koja je i osnovni studiji završila – tamo gdje joj radi supružnik! Ona je, navodno, učestvovala u kreiranju ideje dovođenja ove autorice bizarnih kolumni do mjesta profesorice na Filozofskom fakultetu. Ono što je nekima zabranjeno, ovdje vidimo da je drugima, onima koji pripadaju “eliti“, i te kako dopušteno i poželjno.

Kakve to veze ima sa etikom, ne znamo, ali znamo da i enormni honorari koji su joj isplaćivani u Rektoratu, teško da mogu imati “etičku pozadinu“. Podsjetimo se, Ekran je za jednu takvu isplatu pribavio i dokumentaciju, iz koje je vidljivo da je samo u jednoj transakciji gospođi Babić-Avdispahić isplaćena cijela jedna profesorska plata.

Interesantno je da, prema našim informacijama, o ovim transakcijama ništa nije znao čak ni prorektor za finansije. Sve je bilo zatvarano u krugu samoproglašene “elite“, koja se ponašala kao gospodar UNSA.

Rezultat takvog “vođenja“ UNSA, je današnje potonuće ove institucije. Način na koji je Muharem Avdispahić vodio UNSA je, očigledno, pogodovao samo nekima. Oni su ga i podržavali da i dalje radi ono što je radio. Većina je očigledno shvatila da “elite“ kakve su zamišljene u krugovima oko nelegalnog i sada već propalog “rektora“, nisu i ne smiju biti budućnost ove institucije. Nadamo se da će doći kraj i tome da jedna profesorica/profesor na ime honorara zarađuje po tri i više plata, fiktivno obavljajući nastavne i druge obaveze. Nešto što je fizički nemoguće, ne bi smjelo biti provodivo na institucijama poput univerziteta. A tu ne bi smjelo biti ni “gazdarica“, bilo formalnih, bilo neformalnih!

Eksperti za visoko obrazovanje koje smo konsultovali, upozoravaju da se stanje u visokom obrazovanju mora realno sagledavati i da su profesori zbog loše finanisijske situacije prinuđeni raditi na više institucija, Ipak, nedopustivo je da neko obavlja posao na četiri, pet, šest ili više ustanova, istovremeno onemogućavajući druge kolege da obavljaju iste posleove, a za sebe grabeći ono što jednostavno nije moguće profesionalno obavljati. Tako se oštećuju i matične institucije, a i one koje trebaju kadrovsku pomoć, jer nema kvalitetnog rada ni na jednoj od njih, upozoravaju eksperti. Idealno bi bilo da jedan profesor radi samo na jednom fakultetu, što je finansijski teško održivo ukoliko već postoje druge mogućnosti.

Najgora varijanta od svih mogućih je upravo ona koja je u posljednje tri godine praktikovana: da neki grabe sve, a neki nemaju ništa! To je, prema našim informacijama, bila koncepcija “univerzitetske elite“, za koju se zdušno zalagala poznata etičarka, supruga nelegalnog, propalog “rektora“ Avdispahića. Na svu sreću, ta koncepcija je konačno propala.

 

About Ekran

Check Also

josip muselimovic

Josip Muselimović nedvosmisleno podržao zakonsko sprečavanje negiranja genocida!

Vjerovatno najbolji bh odvjetnik Josip Muselimović je nedvosmisleno podržao Inzkovo donošenje zakonskog rješenja za sprečavanje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by keepvid themefull earn money