Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Konaković bi podrškom Zvizdiću da potopi i Izetbegovića i “građansku političku opciju“

Konaković bi podrškom Zvizdiću da potopi i Izetbegovića i “građansku političku opciju“

Podrškom kandidaturi Denisa Zvizdića za Predsjedništvo BiH, koju je dao na press konferenciji, Denis Zvizdić ne samo da udara na Bakira Izetbegovića, nego i na svoje “građanske partnere“ iz NS i SDP. Konaković je sugerirao da bi isticanje kandidature Denisa Zvizdića za Predsjedništvo BiH od strane SDA, na sljedećim izborima predstavljalo korak koji bi podržala i “četvorka“! Time je nedvosmisleno pokazao ne samo da u SDA Zvizdića vidi kao nasljednika Izetbegovića, nego i da bi preko Zvizdićeve kandidature potopio građansku političku opciju, stavljajući je u funkciju izbora jednog umjerenog nacionaliste i neumjerenog interešdžije. Konaković bi na taj način ugasio građanski politički blok, potvrđujući ono što Dodik i Čović već godinama bezuspješno pokušavaju dokazati – da je građanski blok u stvari dio “bošnjačke politike“.
Konakovićevo političko djelovanje u ovoj podršci je u stvari pokazano u svom pravom svjetlu – svjetlu bošnjačke politike i etničke podjele BiH! Kada bi u NS i SDP bilo pameti, kao što je nema, ova izjava predsjednika NiP bi bila alarm najvišeg stupnja! Nikakva koalicija, nikakav politički rezultat ne može biti razlog uništavanja makar simboličke ravni građanske političke opcije. Konaković, očigledno, želi upravo to.
Denis Zvizdić je bez dvojbi nacionalistički političar. Doduše, njegov nacionalizam do sada nije ispoljavan ekstremno, ali je više od dvije decenije potvrđivan na svim važnim funkcijama u SDA. Pored toga, Zvizdić iza sebe nema nikakve rezultate, izuzev fiktivne uspjehe koji se ogledaju u tome da je svaki mandat na bezbrojnim funkcijama, bez ikakvog rezultata za građane i sa višestrukom korišću za sebe, doveo do kraja. Sjetimo se, akcize na gorivo je, bezočno lažući cijelu bh javnost, uveo upravo Denis Zvizdić. Kao i kroz mnoge druge namete, Zvizdić je građane BiH uvijek koštao skupljeg života! Upravo Denis Zvizdić kao predsjedavajući VM je upropastio pokrenutu gradnju autoputa i BiH doveo na civilizacijski najnižu tačku u njenoj povijesti.
Konaković bi njegovu kandidaturu za Predsjedništvo podržavao (i podržava) iz dva razloga: rušenja Bakira Izetbegovića i uništavanja građanske političke opcije u BiH. Nema sumnje da ovakav plan nije smišljen u njegovoj glavi, ali je ona odličan buzdovan sa kojim bi se mogla srušiti zidina građanske politike, koja je jedina opcija za BiH kao normalnu evropsku državu. Isticanje Zvizdićeve kandidature jeste samo jedan od poteza onih koji BiH ne mogu prihvatiti kao državu i na čijoj disoluciji rade već decenijama.

About Ekran

Check Also

aukus-1631760811

Novi sigurnosni pakt na indopacifiku

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su u srijedu navečer trostrani vojno-sigurnosni pakt nazvan …

Powered by keepvid themefull earn money