Home / VIJESTI / BOSNA I HERCEGOVINA / Potvrđeno pisanje portala Ekran.ba: BiH vakcine dobija samo kao socijalni slučaj!

Potvrđeno pisanje portala Ekran.ba: BiH vakcine dobija samo kao socijalni slučaj!

Pisanje portala Ekran.ba skoro uvijek je zasnovano na dobrim informacijama, pouzdanim izvorima i odličnim analizama. Tako je, na žalost, bilo i u slučaju nabavke vakcina za COVID-19. Prvi smo najavili, uprkos lažima iz VM i MCP, da nadležni u BiH ne rade skoro ništa na nabavci vakcina i da će BiH vakcine dobiti samo kao socijalni slučaj, u mjerama globalne borbe portiv pandemije. Sada se to potvrđuje. Režimski i paraobavještajni mediji, koji su šutili dok je Ekran.ba objavljivao vijesti o skandaloznom odnosu VM prema zaštiti zdravlja građana, sada pišu da vakcina dolazi isključivo kroz puteve globalne borbe protiv pandemije.
Prve vakcine u Bosnu i Hercegovinu stići će kroz Covax mehanizam i očekuju se Pfizerove, a nakon toga i Modernine. Isporukom vakcina protiv koronavirusa putem Covax mehanizma koordinira Svjetska zdravstvena organizacija, odakle su za Reuters potvrdili da su planirane prve količine u trećoj dekadi januara za manje razvijene zemlje, kako je precizirala direktorica SZO-a Kate O’Brien. Sve to je bilo davno poznato, ali se u kloaci bh medija tek sada ove informacije pojavljuju.
Razlog je vrlo jednostavan – trebalo je sakriti odgovornost VM i MCP za ugrožavanje zdravlja građana. Sada se govori da će vakcine doći tek sredinom februara, kao datum se spominje 10. 2., ali ni to nije u potpunosti izvijesno. Građani BiH ostaju izloženi mogućnosti zaraze, ali i nakon jenjavanja pandemije oni će imati probleme sa putovanjem, ukoliko ne bude vakcinisanja.
Konačno, postavlja se još jedno pitanje. Da li MCP planski nije radilo ništa na nabavci vakcina? Da li je cilj da se farmaceutskoj i medicinskoj mafiji omogući da po visokim tržišnim cijenama građanima BiH prodaju vakcine?! Primjer Damira Marjanovića, koji se kroz zastupničke klupe zalagao za profit svog privatnog (suvlasničkog) laboratorija, najbolja je slika profiterstva u vrijeme pandemije. Da li je i nerad MCP planski usmjereno na bogaćenje određenih cehova u BiH? Nema sumnje da ovakve sumnje trebaju i moraju biti u području interesovanja nadležnih tužilaštava i drugih institucija!

About Ekran

Check Also

Ima li simbolike: iste večeri kada je BiH dobila zeleno svjetlo za (pre)govore o pridruživanju EU, njena nogometna reprezentacija je na svom terenu savladana od Ukraine!

Euforija zbog otvaranja vrata BiH za (pre)govore koju je širila “trojka” bila je na svom …